fredag 31 december 2010

Gott nytt år!


Det blev en blommig vecka mitt i vintern. Alla veckans underlägg är vikta av samma slags kaffepaket. Det här ser redan begagnad ut för att jag använder det hemma sedan länge. Själv dricker jag inte så mycket kaffe men till exempel min bror ger mig varje år en stor plastpåse med tomma kaffepaket som jag blir så glad över;)

GOTT NYTT ÅR! HYVÄÄ UUTTA VUOTTA! HAPPY NEW YEAR! 
BONNE ANNÉE! PRÓSPERO AÑO NUEVO! 
EIN GUTES NEUES JAHR!

tisdag 28 december 2010

Tid


Den här tvåsidiga blomman har mamma fått för flera år sedan.

Det är så uppiggande att ha tid, eller ta sin tid, att läsa och fortsätta läsa tills man har läst igenom roman som man får i julklapp. Om det är dag eller natt spelar ingen roll. Det hör till julen. Tänk att man får konsentrera sig i lugn och ro utan att fundera på allt annat man borde göra...

torsdag 23 december 2010

God jul!


En julstjärna till har tomten lämnat hos oss i år. Jag tycker att den ska vara till den vänliga människa som sedan länge sätter sina samlade tomma kaffepaket i vår postlåda. Gunilla, kan du hjälpa till? (Jag tror att det är Gunillas mamma:)

Det är -24 grader ute, men ljust och klart med vit snön överallt. Klar, vacker och inre varm jul till alla!   

GOD JUL! HYVÄÄ JOULUA! MERRY CHRISTMAS! 
JOYEUX NOËL! FELIZ NAVIDAD! FROHE WEIHNACHT!

Julgran


För oss är julen en fest tillsammans med familjen och alla sorters traditionell mat i Tavastland, Häme. Häme liksom Suomi kommer etymologiskt från ordet som betyder "maa", vilket på svenska menar bland annat "land, jord, marken". Med rötterna på landet har vi tur att kunna hämta julgranen ännu från familjens skog. Den här "gammaldags" bilden är från förra året.

onsdag 22 december 2010

Julmatta


Här är säkert den juligaste matta jag har vävt. Jag använde de gröna och röda trasor som fanns kvar då. Mattan passar bra till exempel som julgransmatta eller hur som helst.

tisdag 21 december 2010

Julblomma


Det är en liten utmaning att försöka klippa kaffepaketet och vika det på så sätt att det blir någonting roligt. Sådana julblommor har jag vikit för de som jag är mest tacksam för just nu  ( = personalen på dagiset :)

torsdag 16 december 2010

Äppelröd


Julen är varm och röd och smakar gott som ålandska äpplen. Den här julmattan som en väninna använder som julgransmatta i en stor och fin hemateljé har också kaffepaketsglimmer.

tisdag 14 december 2010

Tio nätter till julafton


Jag har också använt glittrande kaffepaketsremsor som inslag för lite julig effekt. Det kräver så mycket tid att här har det bara blivit underlägg. Jag undrar om jag borde sätta etiketten mattor, underlägg eller pyssel...

söndag 12 december 2010

Ljus


Det var säkert inte årets mörkaste dag idag men här ändå en ljusbringande tips: Värmeljus kan fortsätta leva och hänga i fönstret även utan stearin. Idéen fick vi av vår unga väninna Maija som hade dekorerat fina stjärnor i skolan när hon gick i ettan.

torsdag 9 december 2010

Gala


Visst behöver man lite lyx, fest och lek i livet. Nuförtiden tänker man lyckligtvis ofta etiskt när man planerar sina karnevaler. Här har jag förenad brutna röda ofta lite glansiga tyger till en röd matta. Festligheterna får börja. Låt gästerna stiga in ;)

tisdag 7 december 2010

Kvinnligt, manligt, mänskligt


Det som är kvinnligt hos oss är inte sett som kvinnligt överallt i världen. Det som är uppskattat som manligt i den världen vi lever i är inte manligt i alla kulturer. Det som är uppskattat och välbelönat i en kultur beror inte på någon naturlig lag.

söndag 5 december 2010

Suomi Finland


Satu önskade få mörkblåa mattor. Många i Finland gillar blå och som tur hade vi länge sedan börjat samla blåa trasor i en låda på vinden hos mina föräldrar. Av de olika små tyger försökte jag göra en så jämd yta som möjligt. Obs. en liten vävstol på golvet: Min gudson har också redan börjat väva mattor i present till mig. Hos den här familjen har jag ofta varit på kalas den 6 december.

Iloista itsenäisyyspäivää toivotetaan täältä "vähän niinkuin ulkomailta" (jollaiselta Ahvenanmaa meistä suomenkielisistä suomalaisista kai aika yleisesti tuntuu)! Niin, myös tämä matto on kudottu ruusukas-sidoksen neljää poljinta painellen.

lördag 4 december 2010

Blåvita tider


För den blåa veckan och andra Adventen, en rejälhandelsstjärna som jag har använt mycket som underlägg hemma. Jag fick två vikta bitar som present av en torgförsäljare i Sodankylä på sommaren 2004 och har sparat mina kaffepaket sedan dess.

fredag 3 december 2010

Vinterpärlor


Cirka 5 T-skjortor som har varit i tvätt med någonting rött
Några andra små tygbitar som har blivit över
Cirka 1,5 gamla ljusblåa lakan
Cirka 7 trasiga jeans
Cirka 20 timmar att klippa, väva och knyta

Mattan lyser i mörker även inomhus;)

onsdag 1 december 2010

Färdigt!


Det blev en matta i årstidens färger som jag förhoppningsvis hinner fotografera bättre i morgon (måste ladda batterier också). Det var fantastiskt att väva och se en liknande otrolig pastellskala på himlen under den här vackra veckan.