onsdag 30 mars 2011

Mänty


Veckans handarbete är en naturfärgad tröja. Jag färgade mest med svamp varje höst på 1990-talet och plockade nu fram brunaktiga garnhärvor. Tröjan har någonting av en tall. Jag undrar om jag borde brodera den ännu på något sätt. Kanske med fjärilar;)

P.S. Det går bra att sticka och plugga samtidigt.

torsdag 24 mars 2011

Mariposa monarca

 

Det är just nu i slutet av mars det händer i mellersta Mexico i platser som mexicanerna kallar heliga, "sanctuarios".  För mig har det varit närmast till sagovärlden av alla världar jag har besökt.

Mera information genom att googla "mariposa monarca":)

söndag 20 mars 2011

Våren får komma


Det tog nästan hela marsmånaden att väva till mormor. Mattan som jag kallade Helena fick sällskap av två mindre bitar i samma nyanser. Jag är glad över att kunna skicka henne tre grönaktiga mattor nu såsom hon hade önskat. Samtidigt tog ränningen slut och jag fick tid att tänka på andra aktiviteter;)

söndag 13 mars 2011

En lugnande överraskning


I dag har mina växter fått ny blomstermylla. Det sägs att mylla ska bytas medan månen växer på våren;) Jag blev vackert överraskad över att hitta små vita blommor på en av de vanligaste växterna, "juoru" på finska, att det finns också skönhet inte bara kaos och förstörelse här. Världen och livet är ett obegripligt mysterium.

tisdag 8 mars 2011

Vardagsblomma


Det var en vanlig kvinnodag: att ha dåligt samvete för kaos i huset, att vara tvungen att städa i stället för att jobba, att känna sig lite bättre, att ta sonen till läkaren, att handla med sonen som skriker bara lite bredvid leksaker nästan utanför affären i slutet. Att det är Kvinnodagen glömdes nästan bort. I dag känns det lagom att visa bruna kaffepaketsblommor jag någon gång vikit.

torsdag 3 mars 2011

Helena


Marsmånaden börjar med en klar och glad matta till mormors kök. Mormor har önskat att få "viheriää". Fastän hon inte har bott på Österbotten sedan 1940-talet, hörs österbottniska dialekter fortfarande på hennes sätt att tala. Mummo till exempel "pruukaa" torka bordet "traasalla". Hon pratar bara finska men kontakter med svenskspråkiga har varit naturliga på området i hennes ungdom.