måndag 30 maj 2011

Renaissance


Det växer fort i trädgården just nu under långa ljusa sommarnätter. Jag tog bilden klockan 23:30 utan blixt utanför lägenheten som har varit vårt hem i fyra år och åtta månader. Det var sista natten här. Nu flyttar vi och det blir - förhoppningsvis tillfälligt - ett liv utan vävstol. Nästa nya matta ska vara virkad. 

söndag 22 maj 2011

Adam och Eva


I dag besökte vi igen en vårig ålänsk blomäng. Ett härligt namn "Adam och Eva" har orkidén som växer nästan bara i skärgården, inte norrut i Finland. Det finns fina naturliga gränser i världen, inte ska det vara likt överallt.

tisdag 17 maj 2011

Majmatta


Jag tror att det beror på den friska vinden att björkarna får löv lite senare på ön än på fastlandet. För ett år sedan försökte jag väva en björkaktig bastumatta till en väninna. Det första försöket blev mera en vårig vitsippmatta som jag bestämde mig för att spara för mig själv. Jag tyckte också att svarta och vita inslag gjorde gröna nyanser för hårda. Väninnan som är naturälskare skulle få mjukare och naturligare färger. Det är intressant hur allt i naturen påverkar varandra, även färgerna.

lördag 14 maj 2011

Åland i maj

 
Det är någonting det, vitsippor överallt, på väggrenar och ängar, i lundar och skogar. Det känns otroligt och  nästan lika sagoligt som monarkfjärilar i Mexico. Jag ä glad över att jag får uppleva det här.

Vitsippornas tid


Det som händer på marken på Åland varje vår är väldigt imponerande. Jag ser vitsippor överallt och har naturligtvis försökt "väva blommorna" och lyckats eller lyckats mindre bra. Det här försöket blev färdigt för två år sedan och finns hos min bror fastän för färgernas skull skulle passa hem till mig också.

måndag 9 maj 2011

Kosmos


Varför är vi på jorden? Hur blir man lycklig eller hittar någon inre ro i den kaotiska överflöden som världen är nuförtiden? Jag tror inte att så många av oss drömmer om att vara rik, att leva lätt utan att vara tvungen att göra någonting eller att ha hög status i samhället. På så sättet räknar ekonomister och de som planerar samhället fel. De flesta människor är tvärtom beredda att jobba hårt för allra konstigaste saker, för sina käraste drömmar.

Jobbet med ull fortsätter för att jag har fått en skatt. Nästa sommar ska den färgas med växter, spinnas eller tovas.

tisdag 3 maj 2011

Karnevaali


Det regnade i morse och jag som hade tänkt fotografera min pläd-duk i solen:/ Sedan kom några solstrålar. Jag dukade hastigt bordet på balkongen och hämtade kameran. Under den tiden hade sonen som tyckte om idéen hunnit flytta morgongröten och sin frukkostsällskap på skönheten... Det blev ett foto mellan vardag och fest. Både behövs.

På duken festar och dansar lupin, älggräs, lök (andra efterbad), utländska krapp och blodspindelskivling (som inte är giftig). En del hade jag själv färgat på 1990-talet och andra delen färgades i trevlig sällskap på Ålands hantverksola på hösten 2005. Blodspindelskivlinden är drottningen som ger olika starka röda nyanser, i bilden anilin och orange, och egentligen även samma röd som krapp. Man kan konstatera att naturfärgerna håller bra.

Det större nystan på bilden är färgad med krapp, det mindre med blodspindelskivling: