söndag 26 februari 2012

"Kantband"


Mina första och andra dukar vävda med upprättstående varptyngd vävstol har äntligen fått brickband till alla kanterna. Banden var tidskrävande att förverkliga för en oerfaren men också fascinerande. Det är möjligt att ha bandet med eller utan fransar. Jag blev egentligen väldigt förtjust i de täta fransarna i sjalar som hör till finska forntida dräkter.

Duken i tuskaft som har handspunnet inslag har jag hunnit tvätta och den blev underbart mjuk. Liknande "effektgarn" kunde man inte köpa. Jag använde långa hår av Ålandsfår utan att först karda dem. Och jag hade bråttom med jobbet. Men med en erfaren spinnare kunde ull av Ålandsfår användas för att tillverka lika fint garn som sytråd.

Jag är väldigt nöjd med kursen om varptyngd vävstol jag gick och ska säkert berätta mera om innehållet senare.

söndag 12 februari 2012

Urgamla utmaningar


Jag går på kurs om upprättstående vävstol. Under veckan har vi fått massor av information men också satt upp en ränning för två halsdukar, vävt färdig den första i tusskaft med garnet vi själva spunnit på slända och bytt bindnigen till kypert. Ränningen revades genom att väva en band med brickor till kanten. Snyggt! Ränningsmaterialet hade jag färgat med utländska kochenill och indigo på Ålands hantverksskola för många år sedan. För inslaget använde jag ull av Ålandsfår. Med hjälp av lite ljummet vatten blev smutsiga ullen pärlaktig och fortfarande lätt att spinna även utan att först kardas.

P.S. Jag drömmer om att ha en egen upprättstående vävstol på balkongen nästa sommar:)

fredag 3 februari 2012

Vinterblomma


Rejälhandelskaffepaket blev vikta på ett nytt sätt under den här riktiga vinterveckan. Så kallt har det varit även på Åland att jag äntligen flyttade mina pelagonier från vår inglasade balkong in i lägeheten. Annars måste man ta den här influensatiden lugnt och mormors gungstolsmatta måste vänta i vävstolen. Man kan till exempel följa diskussioner inför presidentsvalet - det finns lite hopp om en mera etisk än ekonomisk förebild i landet.