lördag 1 januari 2011

Fyrverk


Här har jag testat plastpåsar som inslag. Mattan är begagnad för att jag har haft den hemma framför utedörren i fyra år. Men man beräknar att en plastpåse "lever" drygt 20 år om den är slängd ute i naturen. Föremål av hårdare plast som vi har stannar kvar på jorden säkert längre än vi själva. Lyckligtvis på vissa ställen som på Åland sorterar man hård plast för återanvändingen.

Kanske det mest shokerande jag har läst om plastavfall är det som händer omkring så kallad nordpacifiska strömmen, att det finns ett område större än Texas av flytande sopor mitt i Stilla havet.  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordpacifiska_str%C3%B6mmen

2 kommentarer:

  1. Det är många gånger man skäms över att vara människa. När ska folk inse att all överkonsumtion ger negativa resultat. Hur kan man vara så självisk att man inte tänker på andra, på djuren, på kommande generationer... Man undrar hur det ska gå för livet på jorden.

    SvaraRadera
  2. Ja, man skäms. Och du vet att det sägs att man kan bara förändra sig själv. Men jag undrar om man kunde prata mera om överproduktion inte bara konsumtion. Det är inte sedan så länge som till exempel plast och föremål av plast tillverkas på jorden (100/50 år). Hur kunde varje enskilda människa kunna och vara tvungen att själv skilja vilka sopor som man kan tryggt bränna eller vad ska man göra med alltid större mängd av avfall.(Och jag tror att vi i västerländerna är fortfarande 20-30% av människor i världen men konsumerar 80-90% av dess produktion.)

    SvaraRadera