söndag 26 februari 2012

"Kantband"


Mina första och andra dukar vävda med upprättstående varptyngd vävstol har äntligen fått brickband till alla kanterna. Banden var tidskrävande att förverkliga för en oerfaren men också fascinerande. Det är möjligt att ha bandet med eller utan fransar. Jag blev egentligen väldigt förtjust i de täta fransarna i sjalar som hör till finska forntida dräkter.

Duken i tuskaft som har handspunnet inslag har jag hunnit tvätta och den blev underbart mjuk. Liknande "effektgarn" kunde man inte köpa. Jag använde långa hår av Ålandsfår utan att först karda dem. Och jag hade bråttom med jobbet. Men med en erfaren spinnare kunde ull av Ålandsfår användas för att tillverka lika fint garn som sytråd.

Jag är väldigt nöjd med kursen om varptyngd vävstol jag gick och ska säkert berätta mera om innehållet senare.

2 kommentarer:

 1. Hej Minna, det blev "bonito, bonito" det du har vävt. JAg ser pa bilden att du har vävt med brickor pa ena ändan, men hur har du gjort i början, har du brickbandsvävt pa varpen direkt eller när du klippt ner den?
  Hälsningar fran en ganska soligt och lite varmt Rubielos//Patricia

  SvaraRadera
 2. Hej Patricia! Jag har brickbadsvävt varpen direkt. Man bara fortsätter med garnet vid bandet till ett mål på några meter och fram och tillbaks. Jag tror att jag har en bild om hut jag revade nästa ränning (eller varpade på rikssvenska). Jag lovar visa den snarast. Men det är möjligt också att göra båda ändor efteråt som här. Det finns flera sätt att varpa, till exempel med snöre, men dom andra verkade vara mera (tids)krävande och mindre snygga. Vi hörs!

  Ja, här skiner också solen redan och det är ljust mellan 7:30-18:30. Men tack vare kalla nätter kan man ännu åka pulka. Det är det som hör till fastlagstiden här, er "carnaval", Med fastlagsbulle och ärtsoppa:)

  P.S. Jag lyckades inte ännu lämna kommentar på din sida, blev lite förvånad med alla Googlekontoval:/ Säkert hittar systemet snart.

  SvaraRadera