torsdag 1 mars 2012

Kalevalatid


Här revas det en ränning till en sjal genom att brickbandsväva. För att lämna fransarna direkt till en sida av brickbandet snurras garnet runt en kartongsbit. Garnen är svampfärgade med koppar- och järnvihtriol som betemedel. Den grönare påminner färgen på Kaarina forndräkt som antagligen hade blivit färgad med vejde.

På Kalevaladagen den 28 februari hörde jag på radion att tack vare finsk metal musik har Kalevala blivit populärt i många länder, kanske populärare än i Finland. En Kalevala teckningstävling från skoltiden kommer jag plötsligt ihåg – då hade jag ritat en dam som spinner och ett barn som leker med garnet. Temat var från Kalevala till nutiden.

Min forntida sjalränning blev solvat i fyra skaft (eller tre - första bommen räknas här som noll). Jag har börjat väva sjalen i spetskypert men tiden under kursen räckte inte till. En fördel med upprättstående vävstol är att tyget är flyttbart. Nu väntar hela systemet ihoppackat tills jag har möjligeten att fortsätta hemma.

1 kommentar:

  1. Hej Minna, mycket intressant inlägg, det har jag läst med glädje.
    Skulle du vilja att jag skriver i min blog om dig och din varptyngda vävstol (som en intervju)? Hoppas att du tycker det är en bra idé.
    Un saludo
    Patricia

    SvaraRadera