måndag 25 juni 2012

Midsommarbjörk


Det är full fart nu. Vart än jag går tänker jag på växtfärgning, plockar, kokar och njuter av sommaren och färgerna. Och färg blir det: i regn- och kranvatten, på landet och i lägenheten i stan, med eller utan alun som betemedel. En liten överraskning varje gång.


4 kommentarer:

 1. Ljuvliga färger Minna!! Så ljusa och somriga. Månne har du redan en plan för garnerna...?

  SvaraRadera
 2. Ja, för att jag redan har hunnit färga 1kg 900g garn i åtta dagar tror jag att det åtminstone ska finnas material för några plädar på hösten:)

  SvaraRadera
 3. Häftigt att färga själv, jag har aldrig provat, är det svårt?

  Ha det sommarfint, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 4. Hej Marie-Louise! Det är lätt att naturfärga ull och få olika gula, gröna och röda nyanser. Det gäller bara att ta en promenad och samla en påse full med växter (löv) eller svampar. Löv brukar jag låta stå lite i vattnet innan färgbadet kokas i minst en timme. Växter silas bort och färgbadet får svalna innan man sätter in ullhärvor. Sedan får temperaturen bli så småningom igen ca. 90 grader och stå där i en timme och svalna igen så småningom. Alun kan man blanda i färgbadet om man vill. Härvorna är även lätt att sköljas för att färgen fastnar bara i ull (eller lin).

  Med hasselnötter får man vackert brunt, men nötterna ska stå i vattnet längre innan badet kokas. Och med aroniabär blir lite lilaktigt. Bären får också stå i vattnet i rumstempetur innan badet kokas.

  Men det är tvärtom mycket krävande att färga blått med vejde. Det testar jag eventuellt i sommar för att jag har vejde so växer i fyra blomburkar på balkongen just nu:)

  Solig och färggrann sommar till dig!

  SvaraRadera