lördag 14 juli 2012

Liberté, égalité, fraternité


Det ska bli en sommarväska, en ny kjolväska. Idén fick jag redan i somras men det blev aktuellt att tillverka väskan först nu.

Jag som bloggar om hantverk har egentligen behörigheten som lärare i franska och historia. Jag är en tacksam finsk medborgare: född i en välfärdsstat i slutet av 1900-talet har fått lära mig många språk redan i skolan och sedan studera om människans historia och om olika kulturer i världen i dag. Jag har fått resa och skaffa mig riktiga färdigheter att kommunicera på flera språk. Jag anser att kunna ett språk förhindrar inte att lära sig andra språk - Tvärtom! Varje språk man behärskar gör det lättare att lära sig ett nytt språk.

Jag är född i Tavastehus, ett finskspråkigt område som hörde till sveakungens rike nästan sedan sveakungens rike fanns. Efter cirka 700 års svenska styre fanns finska språket kvar i Tavastland då finska också fick ett officiellt status i landet för 150 år sedan. Tack vare Gustav Vasa och kyrkoböcker vet jag ganska mycket om mina förfäder, bland vilka Lustig, Flink och Sten, soldater i eviga krig riket förde före 1809. Jag vet även att Jonas Lustig föddes på det nuvarande Sveriges område men flyttades till Tavastland i början av 1700-talet. Då valde man inte.

Jag kom till Åland för sju år sedan bland annat för att få använda svenska, ett av de språk som jag som finskspråkig började lära mig redan i skolan - svenska väljer vi inte men jag hade ingenting mot språket heller. Jag bloggar på svenska för att ha en liten möjlighet att använda språket regelbundet i skrift. Ett språk utvecklas inte om man inte får använda det.

I våras intervjuades jag för en lärartjänst (jag har behörigheten för) på Åland. Första frågan jag fick svara på var om det inte borde vara ryska i stället för svenska för att jag är född i Tavastehus. Jag blev väldigt förvånad och även arg. På något sätt blev mina finska och svenska förfäder, mina vänliga åländska bröder och systrar i samma rike sedan alla tider och särskilt alla finskspråkiga här på ön sedan alla tider närmare till mig:

Låt inte en människa längre vara diskriminerad för etnicitet, språk, brytning, kön, politisk åsikt!

P.S.  Jag har ingenting mot ryska språket och hoppas att jag hittar snart någon som hjälper till att utveckla grunder i ryska jag också redan har.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar