onsdag 19 september 2012

Skördetiden


Behöver man säga någonting här? Ok, jag tycker att jag har varit ganska flitig med att växtfärga i år. Färgningen har pågått på kvällarna och morgnarna sedan midsommartiden: i juli färgade jag med växter oftast alun som betemedel vilket ger gulare gröna nyanser, i augusti med växter, särskilt vassvippor, utan betemedel vilket ger gråare gröna nyanser och nu i september äntligen med svampar vilket ger gröna och också rödaktiga nyanser. Lyckligtvis är säsongen inte slut ännu:)

6 kommentarer:

 1. Vilka härliga färger¡ Vad skall du använda de till?

  SvaraRadera
 2. Ja, det tycker jag också (fastän gröna ser inte lika bra ut i bilden). Och det ser ut att det blev lite mera rena röda och rosa nyanser i kastrullen i natt. Det har kommit ovanligt mycket oranga och persika tidigare i höst.

  Jag tänker naturligtvis först och främst väva. Att väva plädar är en dröm som ska förverkligas genast jag får tillgång till en bradare vävstol:)

  SvaraRadera
 3. Hoppas du hittar din bredare vävstol snart...

  SvaraRadera
 4. satt och letade efter hur man färgar för att få en viss kulör. Vore jätte gulligt om jag fick maila en färgbild till dig och se om du kanske kan hjälpa mig lista ut vad jag ska använda:)
  Du når mig på k.kittendorff@hotmail.com

  Ha en härlig dag!
  Kristin

  SvaraRadera
 5. Hej Kirstin! Tack för frågan! Jag försöker hjälpa till.

  Här något allmänt om naturfärgning: det är jättesvårt att få exakt någon färg man önskar få genom att naturfärga. Färgämnet som ingredienser innehåller varierar stort enligt växtplatsen, årstiden, året osv. Med samma växter får man oftast flera mycket lika nyanser väldigt roliga att jobba med men ibland blir man skönt överraskad över färgningsresultatet och vet inte riktigt hur det blev så. Man kan knappast drömma om att jobba med stora jämna naturfärgade färgytor om man inte har en stor gryta för att färga all ull samtidigt:)

  SvaraRadera